Αμοργός - Απέραντο γαλάζιο

Αμοργός

Aπέραντο γαλάζιο

Κείμενο – Φωτογραφίες: Νικόλαος Δ. Νομικός

Παρθένα ομορφιά, ‘’ατίθασο’’ νησί με τις παραδόσεις και η ψημένη ρακί. Παράδεισος για τους πειρατές και τους περιηγητές τον 19ο αιώνα, το σημερινό ξενοδοχείο το ‘’Λακκί’’ στην παραλία της Αιγιάλης μέρος κατασκηνώσεις για τους χίπις την δεκαετία του ’70, οι νησιώτες ζητούσαν από το δικό τους ‘’Μαντείο των Δελφών’’ χρησμούς από το «λάλον ύδωρ» του Αϊ-Γιώργη του Βαρσαμίτη.

Στην παραλία της Αγίας Άννας θα δείτε το μέρος που γυρίστηκε η ταινία που μάγεψε όλους τους σινεφίλ το ‘’Απέραντο γαλάζιο’’ του Μπεσόν. Η ορθοδοξία σε όλο της το μεγαλείο καθρεφτίζεται στην μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, η εικόνα της Παναγίας που ήρθε από το Χοζεβά της Ιουδαίας (από εκεί και το όνομα της μονής) δίνει όλη τη δύναμη της πίστης στους προσκηνητές. Τα ανηφορικά 300 σκαλιά θα σας αποζημιώσουν με την καταπληκτική θέα.

Μέρες ξεκούρασης για τους επισκέπτες που θα γευθούν την ψημένη ρακί ως ποτό καλωσορίσματος στα γραφικά καφενεδάκια. Η φάβα το παραδοσιακό προϊόν της Αμοργού θα σας ενθουσιάσει. Τα γραφικά κατάλευκα καλντερίμια και σοκάκια του νησιού από τον ασβέστη της νοικοκυράς, μαγεύουν τους επισκέπτες και τους προϊδεάζουν για υπέροχες selfies. Το καΐκι που κάνει το δρομολόγιο από τα Κατάπολα για την Αιγιάλη με σταθμό στην Νικουριά για μπάνιο στο ακατοίκητο νησάκι.

Τα Θολάρια, η Λαγκάδα, ο Ποταμός και η Αιγιάλη δημιουργούν ένα τρίγωνο ομορφιάς που θα σας γοητεύσει. Το κάστρο στη Χώρα είναι ένα σημείο του νησιού που πρέπει να επισκεφθείτε. Επίσης στη χώρα θα βρείτε κτίσμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα. Σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο με ευρήματα από τις ανασκαφές, που έχουν γίνει στην περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία γλυπτά και οι επιγραφές.

Τέλος στα Κατάπολα, με παραδοσιάκα καφενεδάκια και οικογενειακές ταβέρνες και ατελειώτες βόλτες. Ό,τι κι αν σας ταιριάζει, είναι στην Αμοργό και οι θησαυροί της που πρέπει να ανακαλύψετε.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December
To top