Σίφνος: Ξεκινά σήμερα το ταξίδι των γεύσεων στο νησί του Τσελεμεντέ

Σίφνος: Ξεκινά σήμερα το ταξίδι των γεύσεων στο νησί του Τσελεμεντέ

Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη [email protected]

Το 9ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο νησί της Σίφνου. Και αυτή τη χρονιά συμμετέχουν αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών από: Αμοργό, Άνδρο, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Σίκινο, Σύρο, Σχοινούσα και Φολέγανδρο.


Φιλοξενούμενο νησί από τα Δωδεκάνησα η Ρόδος.


To φετινό φεστιβάλ τιμούν επίσης με τη συμμετοχή τους αντιπροσωπείες από τη Σαλαμίνα, τη Σάμο, τη Θήβα, το Ναύπλιο καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και η Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων και Γαστρονομίας.


Οι οικοδεσπότες…

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σίφνου με τη συνεργασία τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, διοργανώνουν και φέτος αυτή τη μεγάλη γαστρονομική και πολιτιστική «γιορτή».

 

Συμμετοχή ολλανδικής αντιπροσωπείας…

Στο φετινό Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία από την Ολλανδία. Με τη συμμετοχή αυτή “ανοίγει” μια νέα σελίδα στην τόσο σημαντική για τις Κυκλάδες διοργάνωση, αφού η ολλανδική αντιπροσωπεία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ πέραν των ελληνικών, ενώ παράλληλα δίνεται με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από την παραδοσιακή γαστρονομία, η δυνατότητα διεύρυνσης της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Την ολλανδική αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο κ. Marco van den Bos, αρχιμάγειρος και διευθυντής της εταιρείας Luxurious Catering Exquisine, που έχει εργαστεί σε δύο Michelin 1 star εστιατόρια στην Ολλανδία, ο κ. Danny Vermue, που έχει εργαστεί σε εστιατόρια στην Ολλανδία, Γερμανία και Αγγλία, και η κυρία Anneloes Schaafsma, bilingual delegation coordinator.

 

Θαλασσομαγειρέματα…

Οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι των παραθαλάσσιων οικισμών Κάστρου, Πλατύ Γιαλού, Καμαρών, Χρυσοπηγής, Φάρου και Βαθιού “ανοίγουν την αγκαλιά τους” στις αντιπροσωπείες των φιλοξενούμενων περιοχών, σε φίλους και επισκέπτες του νησιού μας και τους προσκαλούν σε …θαλασσομαγειρέματα.

Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί (ώρα 11:30), δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων θα γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και θα προσφέρονται τοπικά κεράσματα.

Πέμπτη 3/9: Κάστρο – Πλατύ Γιαλός 
Παρασκευή 4/9: Καμάρες –Χρυσοπηγή
Σάββατο 5/9: Φάρος – Βαθύ 

 

Ακόμη

Ο διακεκριμένος executive chef Χρυσόστομος Πρασαντζής, καθηγητής της σχολής, ο βραβευμένος σπουδαστής της ζαχαροπλαστικής Γιώργος Κόχρονας, οι διακεκριμένοι σπουδαστές μαγειρικής Νίκος Μιχαλόπουλος, Αρσενία Ρούσσου και η Σίσσυ Νίκα, δημοσιογράφος γαστρονομίας και διευθύντρια διεθνών σχέσεων του Ομίλου Etoile, θα «διανθίσουν» τις παραδοσιακές γεύσεις της θαλασσινής κουζίνας του Αιγαίου με τη δική τους gourmet πινελιά.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα δοθεί η δυνατότητα σε έναν αντιπρόσωπο από κάθε νησί που συμμετάσχει, να παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν κάποιο από τα επαγγελματικά σεμινάρια γαστρονομίας που γίνονται από την Etoile στην Αθήνα (Η επιλογή θα γίνει από τις αντιπροσωπείες).

Η αρωματική θαλασσινή κουζίνα των Κυκλάδων έχει επιλεγεί από τη σχολή να «προωθηθεί» σε Έλληνες και ξένους opinion leaders, σε εκδήλωση που θα γίνει στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Σχολής, στην Αθήνα.

Η συμμετοχή της Σχολής εντάσσεται στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματός της με στοχευμένες δράσεις για την ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού και την προώθηση της γνήσιας «εικόνας» της Ελλάδας των γεύσεων στο εξωτερικό σε μια «ευαίσθητη» χρονική στιγμή για τη χώρα μας.

 

 

Κάθε απόγευμα από τις 18.00 στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα…


-Επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών έξω από την πλατεία του Αρτεμώνα. Κάθε βράδυ διαφορετικά νησιά – περιοχές παρουσιάζουν, περιγράφουν και μαγειρεύουν συνταγές του τόπου τους.

-Παρουσιάσεις βιβλίων στην αυλή του ζαχαροπλαστείου «Θεοδώρου»:
  Πέμπτη 3/9, ώρα 19:30: Παρουσίαση του βιβλίου “Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο” από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου (έκδοση της Ι.Μ. Παναχράντου).
  Παρασκευή 4/9, ώρα 20:00: Παρουσίαση του νέου βιβλίου “Με κρασί και Ελληνικά” της δημοσιογράφου γεύσης Νίκης Μηταρέα (εκδόσεις Πατάκη) από το chef Ανδρέα Λαγό.

-Ώρα 18:30: Παιδομαγειρέματα, με στόχο τον προσανατολισμό των μικρών μας φίλων στην υγιεινή διατροφή, και πολλές ακόμα δραστηριότητες για παιδιά.

 

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσετε:


-Αναπαράσταση σιφναίικου πανηγυριού - παρουσίαση της “Τράπεζας Αγάπης” από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Αψηλού
-Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων
-Επίδειξη παραδοσιακών τεχνών
-Παρουσίαση των δράσεων και στόχων της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου
-Εκθέσεις φωτογραφίας, και ζωγραφικής:
“Memories – Αναμνήσεις” του φίλου της Σίφνου Jurgen Wiedermann, στο Δημοτικό Σχολείο (κεντρικό κτήριο Αρτεμώνα), κάθε απόγευμα από τις 18:30 ως τις 21:30.
Έκθεση έργων ζωγραφικής από τη Martine Casteleyn με θέμα ‏“Πορτρέτα κατοίκων της Σίφνου” την Πέμπτη 3/9/2015 από τις 18:30 ως τις 21:30, επίσης στο κεντρικό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου στον Αρτεμώνα.


Κάθε βράδυ, μετά το πέρας των επιδείξεων μουσικές – χορευτικές εκδηλώσεις…


Την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη: Αντάμωμα παραδοσιακών μουσικών και χορευτών από τις φιλοξενούμενες περιοχές -Η “Σίφνος” τους καλωσορίζει - Νησιώτικα και παραδοσιακά τραγούδια από το «Ξέφραγο αμπέλι».

Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη “παντρεύονται” έθιμα και παραδόσεις του σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 18:30 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του αρχιμάγειρου Νικόλαου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί οργανοπαίκτες θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον.

Το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, Ο Νίκος Οικονομίδης και οι συνεργάτες του Κυριακή Σπανού, Αργύρης Ψαθάς και Παναγιώτης Βέργος, που θα “κλείσουν” μουσικά τη φετινή διοργάνωση με παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December
To top