Smart Alcohol Guide

Είναι αλήθεια ότι το ποτό που πίνεις μαρτυρά πολλά για εσένα και τις διαθέσεις σου.

Πρόσεχε τι παραγγέλνεις, αν δε σου αρέσουν τα mixed signals.

Και πρόσεχε τι παραγγέλνει ο άλλος, αν σου αρέσει να μη χάνεις χρόνο σε σάχλες...

 
Manhattan

Πρόκειται για μίξη vermouth και whisky ή Southern Comfort. Το ανακάλυψε μάλλον ο μπάρμαν Cheryl Cook από τη Φλόριντα το 1985 ή 1986. Αλλά η βερσιόν που έγινε παγκοσμίως γνωστή είναι του Toby Cecchini. Μην ψαρώνετε, αποτελεί «σίγουρη λύση» - δεν μαρτυρά γνώστη, αλλά άνθρωπο που βλέπει πολλές ταινίες made in Hollywood. Αν δεν είχε το όνομα της υπερ-πρωτεύουσας της Ν.Υόρκης, ίσως να μην ακουγόταν τόσο γκλαμ... Πάντως, είναι δυνατό ποτό. Αν δείτε κάποιον/α που να έχει πιει πάνω από 3, έχει διάθεση για παιχνίδι.


Dirty Martini

Στο εξωτερικό θεωρείται πολύ sexy. Ίσως επειδή είναι διαυγές, ίσως επειδή η απαραίτητη ελιά προσφέρει ευκαιρία για παιχνίδισμα... Ως γεύση, είναι πολύ ιδιαίτερη, αλλά το καλό είναι ότι αποτελείται κυρίως από gin και vermouth, οπότε “βαράει” ..! Όσοι επιλέγουν δυνατά ποτά είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις από αυτούς που μένουν νηφάλιοι ακόμα και όταν δε χρειάζεται.


Κρασί

Τεράστιο κεφάλαιο! Έχει αμέτρητες ποικιλίες, πολλούς τρόπους να το απολαύσεις και απαιτεί και διάβασμα, γνώσεις. Βέβαια αυτά δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουν πολύ σχέση με μια “ιδανική” έξοδο στη νυχτερινή Αθήνα. Όλη αυτή η μυσταγωγία και οι κρυφές νότες φρούτων και διαφόρων άλλων φίνων αρωμάτων που κρύβουν μερικές ποικιλίες, απαιτούν συγκέντρωση. Επίσης, μικρό πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι απαιτεί τουλάχιστον μισό κεφάλι ανά άτομο για να αρχίσουν να πεθαίνουν τα προσχήματα. Με λίγα λόγια, αποτελεί safe λύση για όσους δεν αντέχουν το αλκοόλ ή είναι τόσο ρομαντικοί (και απελπισμένοι) ώστε να κάνουν κέφι με ένα ποτήρι. Η συμβουλή μας: μπείτε στη νύχτα πιο βαθιά, ψάξτε για κάτι πιο δυνατό!

Pina Colada

Εξωτική γεύση που θυμίζει καλοκαίρι (η καρύδα σου φέρνει στο νου Hawaiian Tropic αντιηλιακό, δυνατά, ημίγυμνα, μαυρισμένα κορμιά που χρειάζονται μια χείρα βοηθείας για το άπλωμα!). Υπό αυτή την έννοια, είναι σούπερ σέξι επιλογή. Είναι σχετικά δυνατό, που σημαίνει ότι δημιουργεί διάθεση για παιχνίδι, αλλά μόνο αν το πιεις γρήγορα. Επειδή είναι γλυκό, στο 2ο αρχίζουν τα πάντα να σου φαίνονται πιο διασκεδαστικά. Στο 3ο... μπα, λίγοι φθάνουν στην 3η Pina...!


SEX ON THE BEACH

Από επικοινωνιακή άποψη είναι το 2ο πιο γελοίο ποτό μετά το Σπέρμα του Μπάρμαν. Αμφότερα έχουν συμπαθητική γεύση και “βαράνε” αρκούντως αλλά τα ονόματά τους είναι κατάλληλα μόνο για αφιονισμένα κολεγιόπαιδα της Καλιφόρνιας. Είναι σα να πηγαίνεις σε πιτσαρία και αντί για μια μετρημένη πίτσα να επιλέγεις την σπέσιαλ, αυτή με τον κωδικό “Πάρτα Όλα”! Και μπορεί να μοιάζει σίγουρη επιτυχία το να την πέσεις σε κάποιον που παραγγέλνει ένα τέτοιο ποτό, όμως σου λέμε να προσέχεις: είναι μάλλον νούμερο ο/η τύπος/πισσα….


Martini

Εδώ τα πράγματα είναι κρίσιμα γιατί σε σχέση με το Dirty Martini…. λείπει το dirty! Και μπορεί να αποτελείται και αυτό από gin + vermouth, όμως έχει το μειονέκτημα που λέγεται Bond…. James Bond! Λόγω της ταινίας και κυρίως της μάρκετινγκ προβολής της κάθε νέας ταινίας του Βρετανού σούπερμαν, έχει γίνει το “εθνικό” ποτό των απανταχού βλαμμένων. Ναι, αυτών που ντύνονται σαν γιάπηδες και κυκλοφορούν στα μπαρ σα να κρύβουν μια διπλή, συναρπαστική προσωπικότητα. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ασχολείστε με τόσο μεγάλα ψώνια.


Margarita

Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Αυτό είναι το ποτό του λαού. Όλοι το πίνουν, σε όλους αρέσει, σε όλους πρέπει να αρέσει, μπράβο σε αυτόν που το ανακάλυψε
(μάλλον ο Μεξικανός μπάρμαν Don Carlos Orozco, το 1941, στην Hussong's Cantina στην Ensenada). Με 3-4 Margaritas έχουν γίνει τα καλύτερα πάρτι. Όλες οι παραλλαγές, όλες οι συνταγές είναι καλές, αρκεί να περιέχουν αλκοόλ. Σωστή επιλογή (για το κεφάλι) η οποία όμως δεν μαρτυρά πολλά (για τα ήθη)...


Bloody Mary

Πρόσφατες έρευνες του Γενικού Χημείου του Κράτους απέδειξαν ότι ο τοματοχυμός είναι το καλύτερο ενεργειακό ποτό του κόσμου (ειδικά για τους ειλητές). Το tabasco είναι επίσης καλό για το κυκλοφορικό. Κι έτσι, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή σας για την υγεία σας, μπορείτε άφοβα να παραγγείλετε και 2ο. Είναι σπέσιαλ ποτό, αποτελεσματικό, κλασικό, δυνατό (ζητήστε σοβαρή ποσότητα vodka). Στα συν του το ότι πίνεται αργά, άρα ενδείκνυται για long lasting flirting.


Rum & Coke

Οι ειδήμονες θεωρούν προστυχιά το να καταστρέφεις ένα καλό αλκοολούχο με CocaColas. Η αλήθεια όμως είναι ότι πλέον θεωρείται κλασικό ποτό για “δυνατούς λύτες” που σε μεθάει όμορφα. Με 3 τέτοια, είσαι έτοιμος για μεγάλα κέφια. Γενικά το ρούμι είναι κολασμένο ποτό που σε μεγάλες ποσότητες σου βγάζει από μέσα σου τον κουρσάρο όπερ σημαίνει: “προσοχή σε αυτόν/ήν που κρατάει αυτό το ποτήρι, δε λέμε σαχλαμάρες”.


Mojito + Caipirinha

Υπέροχο βραζιλιάνικο ποτό που αλλάζει όνομα ανάλογα με το φρούτο που χρησιμοποιεί ο μπάρμαν. Όποια version κι αν επιλέξετε, είναι η σωστή! Διότι είναι δυνατό, πολύ δροσιστικό, ύπουλα μεθυστικό, έχει παιχνίδι, δάγκωμα (παγάκια, ζάχαρες, φύλλα δυόσμου κτλ), είναι πολύ καλοκαιρινό. Αρκεί ο μπάρμαν να το “λιώνει” σωστά (όταν το ποτό αυτό είναι ξεπέτα, δεν κάνει καλό κεφάλι).


Μπύρα

Είναι σούπερ ποτό, αν προηγείται από Burbon ή Whisky. Το “υποβρύχιο” είναι από τις πιο σίγουρες λύσεις για τρελά κέφια -χάνεις τον έλεγχο πριν τελειώσεις το 2ο ποτήρι! Βέβαια, δεν είναι θηλυκό ποτό. Οι γυναίκες που πίνουν μπύρες είναι προς το ροκ. Συνεπώς, να ελπίζεις να ανήκουν στην κατηγορία “έτοιμες για συναρπαστικές στιγμές από το πουθενά”, διαφορετικά έπεσες σε μίζερες χίπισσες. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές ελληνικές ετικέτες κι έτσι δεν είναι πια το ποτό του μπατίρη. Όσο για τους άνδρες πότες, χρειάζεται μέτρημα: αν πίνουν μέσα σε ένα 2ωρο έως 2 μπύρες, είναι μάλλον σαχλάκηδες. Αν ξεπερνάνε τις 5, είναι “αξιόλογοι παίκτες”.


Whisky

Ο βασιλιάς της ζούγκλας του αλκοόλ, το λιοντάρι του μπαρ. Δεν θα μπλέξουμε στα διάφορα είδη, θα μείνουμε στα βασικά: Μακριά από τις γυναίκες που πίνουν αυτό το ποτό! Υπάρχει κίνδυνος να καπνίζουν και πούρα, να φοράνε ανδρικά ρολόγια και να έχουν υιοθετήσει και άλλες ανδρικές συνήθειες (π.χ. τον τσαμπουκά). Δεν είναι ποτό για γυναίκες διότι είναι πολύ βαρύ, δεν έχει ωραία γεύση (για τους πρώτους 20 μήνες που θα το πίνεις), κάνει την αναπνοή σου να θολώνει μικρό δωμάτιο, κάνει το μυαλό σου να σκέφτεται με 8άρια. Αν –για να δείτε την αντίθεση των 2 φύλων- δείτε άνδρα που να μπορεί να δαμάσει αυτές τις ιδιότητες, είστε τυχερές… αποκλείεται να είναι φλώρος. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΠΟΜΠΕΣ, ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ.


Vodka

Υπό μια έννοια είναι ισάξιο του Whisky, καθότι είναι πολύ δυνατό, φτιάχνει κεφάλι, αλλά μπορεί και να σου πάρει το κεφάλι. Και σε αυτή την περίπτωση ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΠΟΜΠΕΣ, ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ. Αλλά έχει 3 μεγάλα πλεονεκτήματα: 1ον. έχει πολύ πιο ήπια γεύση, 2ον. γίνεται βάση για σπουδαία κοκτέιλ και 3ον. δεν μυρίζει στην αναπνοή (αυτό ήταν και το κεντρικό σλόγκαν με το οποίο κατάφερε να κυριαρχήσει και στην Αμερικανική αγορά). Αυτοί οι 3 λόγοι το καθιστούν unisex επιλογή που δεν στερεί από κανένα φύλο τίποτα (ούτε κάνει τους άνδρες soft, ούτε τις γυναίκες “μαγκάκια”).


Gin

Αυτοί που πίνουν τζιν είναι περίπου ίδιοι με αυτούς που πίνουν Vodka. Yπάρχει μια διαφορά στη γεύση αλλά η επίδρασή τους είναι λίγο πολύ η ίδια. Όταν το παραγγέλνει κάποιος σκέτο, δείχνει μάλλον καθαρό χαρακτήρα και συνειδητοποιημένη προσωπικότητα.


Tequila

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΠΟΜΠΕΣ, ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ! Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, δεν υπάρχουν άλλα μυστικά. Είναι ένα καλοκαιρινό ποτό που σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Να γνωρίζετε: με αυτό το ποτό έχουν στηθεί οι πιο θρυλικές βραδιές στο Μεξικό αλλά έχουν συμβεί και μυθικές καταστροφές. Οπότε, ανάλογα με την έκβαση της βραδιάς θα δείξει πολλά για τον κρυμμένο χαρακτήρα σας. Λευκή ή κίτρινη, παλαιωμένη ή όχι, καπνισμένη ή μη, είναι μια επιλογή που “αποδίδει τα λεφτά της”.


Cosmopolitan

Δυστυχώς υπήρξε εκείνη η σιχαμένη τηλεσειρά με το όνομα Sex and the city, στην οποία οι γυναίκες ήταν ξεσαλωμένα ψώνια και οι άνδρες μαϊντανοί σαν χαρακτήρες σε Βίπερ Νόρα. Εκτός από τα μυαλά πολλών Ελληνίδων (και οι γκέι σε αυτή τη λέξη εντάσσονται), χάλασε και τη φήμη ενός ποτού με ιστορία. Το έφερε στο Σαν Φρανσίσκο ο μπάρμαν από το Οχάιο John Caine. Αποτελείται από Vodka , triple sec, cranberry juice, και φρεσκοστυμμένο lime juice. Κρίμα....


Σαμπάνια

Μακάρι όσοι έπιναν σαμπάνια στην Ελλάδα να ήταν πραγματικοί ευζωϊστές και πλούσιοι. Δυστυχώς όμως πρόκειται συνήθως για σκυλάδες, λαμόγια, χαϊστες με τα λεφτά κάποιας εταιρείας ή σούπερ πεινασμένους για σεξ. Ουσιαστικά, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να καταλάβετε αν η παρέα που την ανοίγει είναι “καλά παιδιά” ή νούμερα και αυτός είναι η μάρκα. Οι πιο καλές επιλογές είναι 3 σοβαρές μάρκες, που όμως δεν υπάρχουν παντού. Όλα τα άλλα αφρώδη είναι πουλ-μουρ. Η μια έχει χρυσή ετικέτα, η άλλη είναι ροζ και η 3η έχει μαύρο θολό μπουκάλι. Προσοχή: οι γυναίκες που παραγγέλνουν ποτήρι σαμπάνια, ψάχνουν μάλλον για κάποιον Jose (στα ελληνικά: “Χωσέ”)...


Κοκτέιλ με υπερπαραγωγή στο διάκοσμο

Τι ρομαντικές ψυχές που ξεφαντώνουν ντάλα απόγευμα και γίνονται ντίρλα με 3% αλκοόλ! Ειδικά αν πρόκειται για άνδρες, το μόνο που μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους είναι για την τελευταία παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου... Αν είναι γυναίκες αυτές με την όαση στο χέρι, να φανταστείτε ροζαλί εσώρουχα με καρδούλες και φιογκάκια. Να φανταστείτε, διότι μάλλον αποκλείεται να τα δείτε live... (περιμένουν το συννεφάκι από μωβ να γίνει ασημί...).



Μικρή παρουσίαση βασικών ποικιλιών Κρασιού, βασισμένο στο άρθρο του http://www.clickatlife.gr


Cabernet Sauvignon

Από τα πλέον περιζήτητα στον κόσμο και κάπως ακριβό. Το χαρακτηριστικό μαύρο-μωβ χρώμα του είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Κοσμοπολίτικη ποικιλία των Cabernet Sauvignon.


Merlot

Με βελούδινη υφή, σκούρο κόκκινο χρώμα και συνδυασμό αρωμάτων, το κρασί Merlot είναι ιδιαίτερα γευστικό. Προέρχεται από τα κτήματα της περιοχής του Μπορντό στη Γαλλία. Όχι, δεν είναι ο «φτωχός συγγενής» του Cabernet Sauvignon.


Pinot Noir

Οι γεύσεις του ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Μερικές από τις ποικιλίες του έχουν έντονη γεύση αρωμάτων, άλλες πάλι είναι πλούσιες και παχύρρευστες, ενώ κάποιες έχουν πράσινο χρώμα σαν να προέρχονται από άγουρα σταφύλια.


Riesling

Με μεγάλη και «δραματική» ιστορία, το Riesling είναι χαρακτηριστική ποικιλία των γερμανικών αμπελώνων, πλήρως συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου (πτώση και άνοδο της Γερμανίας). Η γεύση του ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο προέλευσής του. Παρά την γλυκιά του επίγευση, χαρακτηρίζεται από την έντονη οξύτητα (που οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ζύμωση). Η οξύτητα «ανακατεύεται» με τη χαρακτηριστική αρωματική πολυπλοκότητα και η γεύση του θεωρείται από τους περισσότερους «θεϊκή».


Sauvignon Blanc

Το πλέον κοσμοπολίτικο λευκό κρασί. Το Sauvignon Blanc εμφανίζει, ίσως, τις περισσότερες και σημαντικότερες παραλλαγές στον χαρακτήρα των κρασιών του. Η γεύση του άλλοτε μπορεί να θυμίζει κάτι από ποικιλίες τροπικών φρούτων ή να δίνει την αίσθηση ότι πίνουμε ένα πραγματικό διαμάντι… σε υγρή μορφή. Συνδυάζεται με τα πάντα, από sushi μέχρι χοιρινό και αρνί.


Malbec

Παρά την ιδιαίτερη γεύση της ποικιλίας των σταφυλιών από τα οποία προέρχεται, η γεύση του Malbec είναι ιδιαίτερα πληθωρική και πλούσια. Οι περισσότεροι, πριν από την πρώτη δοκιμή, περιμένουν μια γεύση περισσότερο ραφιναρισμένη και εκλεπτυσμένη, ενώ τελικά διαπιστώνουν ότι είναι αρκετά τραχεία. Το Malbec είναι ένα κρασί φτιαγμένο για να συνοδεύει ιδανικά το μαγειρεμένο κόκκινο κρέας.


Syrah

Η ιστορία του Syrah είναι πολύ ρομαντική κι έχει κάνει πολλούς να στοιχηματίζουν γύρω από την καταγωγή του. Είναι γνωστό και ως Shiraz, η ονομασία του ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του. Ανάλογα με την προέλευσή του, η γεύση διαφέρει σημαντικά. Μπορεί να είναι πικάντικη ή περισσότερο πλούσια, όταν ανακατεύεται και με άλλα συστατικά.


Chardonnay

Οι πάντες γνωρίζουν και αγαπούν το Chardonnay. Έχουμε ,λοιπόν, να κάνουμε με μια από τις χαρακτηριστικότερες ποικιλίες λευκού κρασιού με μοναδική γεύση. Για τους λάτρεις του είδους, η κατανάλωση Chardonnay είναι μια πραγματική ιεροτελεστία από τη στιγμή που ανοίγει το μπουκάλι και αναδύεται το άρωμά του, μέχρι τη στιγμή που το ποτήρι φθάνει στο στόμα.


Grenache

Οι ειδικοί το αποκαλούν ως η «άγρια γυναίκα του κρασιού». Παραδοσιακά δεν τύγχανε μεγάλης αποδοχής λόγω του ότι η ποικιλία κρασιού από την οποία προέρχεται χρησιμοποιείται και στην παραγωγή του χύμα-φθηνού κρασιού. Όσοι το αγαπούν, εκτιμούν την ικανότητά του να ελίσσεται και να προσαρμόζεται ως γεύση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να δοκιμάσετε από ένα κρασί έντονο σε γεύση, πικάντικο με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ έως και ένα λεπτό σε γεύση και υφή ξηρό κρασί, με επίγευση από φράουλες, βατόμουρα κ.α., πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία με τη γεύση του λευκού πιπεριού να ξεχωρίζει. Μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα.


Moscato

Με καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα, το μοσχάτο, είναι η «μητέρα» όλων των ποικιλιών σταφυλιού που γίνονται κρασί. Σήμερα ευδοκιμούν περισσότεροι από 200 τύποι μοσχάτου σε κάθε γωνιά της γης. Τα χρώματα και οι γεύσεις του πολλά κι έτσι οι ποικιλίες του μπορεί να έχουν από το ανοιχτό πράσινο χρώμα μέχρι το σκούρο μαύρο. Αν ανήκετε στους περισσότερο παραδοσιακούς τύπους, τότε η συγκεκριμένη ποικιλία είναι για εσάς.


Nebbiolo

Λίγες ποικιλίες κρασιού έχουν αποκτήσει τη φήμη του Nebbiolo, ένα από τα χαρακτηριστικότερα ιταλικά κρασιά. Με ελαφρύ χρώμα, οξύτητα στην γεύση είναι από τα πλέον σφιχτά και συμπαγή ως προς τη δομή τους κρασιά που μπορείτε να δοκιμάσετε. Συνδυάζεται κυρίως με κρεατικά και πιάτα ιδιαίτερα λιπαρά. Πολλές φορές για να αποκτήσει την τέλεια γεύση του, χρειάζεται να περάσουν αρκετές δεκαετίες ωρίμανσης.


Viognier

Κυριολεκτικά «η φύση στο ποτήρι σας». Έντονα αρώματα από τους καρπούς της γης πλημμυρίζουν τη συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού. Βερίκοκο, πεύκο, μέντα ή ροδάκινο, είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που συνδυάζονται στο συγκεκριμένο κρασί. Η υφή του μπορεί να είναι είτε ιδιαίτερα πλούσια είτε εξαιρετικά λεπτή, πάντοτε όμως διατηρεί το φρουτώδες άρωμά του.


Διάσημοι που είχαν προτιμήσεις

01. Mojito – Ernest Hemingway

02. Madeira – Benj. Franklin

03. Gin Rickey – F. Scott Fitzgerald

04. Screwdriver – Truman Capote

05. Margarita – Jack Kerouac

06. Scotch – Humphrey Bogart

07. Martini – James Bond

08. Whiskey and water/Highball – Winston Churchill

09. White Russian – Jeff Lebowski (!)

10. Absinthe – Pablo Picasso

11. Bud Light – Barack Obama

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December
To top