Kavala Tales of Taste
«Kavala Tales of Taste»
Η Καβαλιώτικη γαστρονομία στο επίκεντρο
Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη
Θαλασσινά και ορεινά πιάτα, που αντανακλούν το φυσικό τοπίο της Καβάλας, συνταγές που επινοήθηκαν στην αρχαιότητα και εμπλουτίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων από τους διάφορους λαούς που εγκαταστάθηκαν, παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο πενθήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες σε Καβάλα και Αθήνα.
Η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία για την προώθηση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της πόλης με άξονα τα ιδιαίτερα γαστρονομικά χαρακτηριστικά και προϊόντα της ,ανήκει στον Δήμο Καβάλας και ιδιαίτερα στη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση «Δημωφέλεια», της προέδρου της Αναστασίας Ιωσηφίδου, αλλά και της Βασιλικής Υψηλάντη και Μακρίνας Στρατηλάτη, στελεχών της δημοτικής επιχείρησης.
Τα τοπικά πιάτα που επιμελήθηκε ο Καβαλιώτης, βραβευμένος με Michelin σεφ, ερευνητής, συγγραφέας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας (ΙΕΓ), Νίκος Φωτιάδης, και παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους γεύσης στο εστιατόριο «Balcony» της Αθήνας, διαμορφώθηκαν έπειτα από ειδικά σεμινάρια γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα, καταγραφή και έρευνα των τοπικών συνταγών και παραδοσιακών προϊόντων ενώ έχει ήδη καταρτιστεί ένας πρώτος κατάλογος προδιαγραφών με σκοπό την εκπόνηση ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας.
«Θέλουμε να εκπαιδευθούν και οι κάτοικοι της Καβάλας και οι εστιάτορες. Έχουν ξεχάσει ποια είναι τα καβαλιώτικα φαγητά, ποια είναι προϊόντα της περιοχής. Οι εστιάτορες ακολουθούν μια μόδα, ανάλογα με το τι τους ζητούν και δεν οικοδομούν μία ταυτότητα στα εστιατόριά τους», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων είναι μία ευκαιρία και οι υπηρεσίες να αναβαθμιστούν και να δημιουργηθούν διάφορες οικοτεχνίες, ώστε η πόλη να ενισχυθεί οικονομικά, τουριστικά, πολιτιστικά και γαστρονομικά. Η Καβάλα βρέχεται από τρεις πλευρές από θάλασσα, παραλίγο θα ήταν νησί. Πίσω έχει βουνό, μπροστά περιβάλλεται από θάλασσα. Δεν είναι πολλές οι περιοχές που έχουν τόσο ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Είναι η "Πόλη του Ψαριού" η κουζίνα της όμως περιλαμβάνει και κρέατα και ορεινές συνταγές», υπογράμμισε ο κ. Φωτιάδης.
Η Καβαλιώτικη κουζίνα έχει επιρροές από διάφορους λαούς. Όπως εξήγησε στην εισαγωγή της απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους γεύσης, η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου,: «Έχουμε ένα κράμα φυλών και αυτό είναι που δίνει τον γαστρονομικό πλούτο στην Καβάλα. Στην πόλη κατοικούσαν Εβραίοι, Αρμένιοι, Θράκες, Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί, Πόντιοι, όλοι οι πληθυσμοί που έχουν εγκατασταθεί στην Καβάλα, έχουν δημιουργήσει συνταγές δανείζοντας ο ένας στον άλλο τις γαστρονομικές συνήθειες. Και έτσι έχει διαμορφωθεί μία καβαλιώτικη κουζίνα, η οποία βασίζεται στο κλίμα και στις εδαφολογικές συνθήκες και εμπλουτίζεται από τη γνώση όλων των διαφορετικών φυλών. Η Καβάλα είναι ένα σταυροδρόμι, από το οποίο έχουν περάσει πολλοί λαοί και έχουν αφήσει το στίγμα τους που συνοδεύει και τις συμπεριφορές και το φαγητό», σημείωσε.
Το καλωσόρισμα στην έγινε με μια τιμητική αναφορά στους χιλιάδες καπνεργάτες που εργάστηκαν στα φημισμένα καπνομάγαζα της Καβάλας, με το "προσφάι" (το κολατσιό που έπαιρναν μαζί τους στη δουλειά, ελιές, κρεμμύδι, ντομάτα και ψωμί), ενώ το μενού περιελάμβανε σούπα της αστικής Καβάλας, βασισμένη σε συνταγή που προέρχεται από την αρχαιότητα, με διατροφικά στοιχεία από το Βυζάντιο (με ψάρια, μαλάκια και όστρακα, δεν έχει λεμόνι, αλλά ξύδι και ταχίνι Παγγαίου, μυδοσαρμάδες μικρασιάτικοι με κουκουνάρι και σταφίδες, σαρδελοπίλαφο ποντιακό, σαλάτα με γαρίδες (με σάλτσα από ζουμί γαρίδας και ούζο), αρνί με σπανάκι στην κατσαρόλα με κόκκινο αυγολέμονο (ένα σεφαρίδιτικο πιάτο) και κρέμα από στραγγιστό γιαούρτι Παγγαίου, με θυμαρίσιο μέλι και καρυδάκι Θάσου.