Γιάννης Τούντας

Ο βετεράνος φωτογράφος και ταξιδιωτικός ρεπόρτερ, ψυχή του θρυλικού τουριστικού οδηγού ΔΙΑΚΟΠΕΣ αλλά και τα «μάτια» του Smartguide με τις ωραιότερες φωτογραφίες να φέρουν την υπογραφή του, Γιάννης Τούντας «φωτογραφίζει» αυτήν τη φορά τον εαυτό του και τη συναρπαστική δουλειά του.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν έναν φωτογράφο-ταξιδιωτικό ρεπόρτερ να ξεχωρίσει;
Να είναι ένας αληθινός ταξιδευτής-περιηγητής. Να καταγράφει με τα μάτια, με το φακό και με το νου. Να συνομιλεί με τους ντόπιους, να νιώθει, να δοκιμάζει. Να είναι ανοιχτός στις προκλήσεις και στις προσκλήσεις.

Ποιος είναι ο στόχος σου πριν επισκεφθείς μια περιοχή για φωτορεπορτάζ;
Ο στόχος είναι ένας και απλός. Να γίνει πλήρης «σάρωση» της περιοχής. Από το πρώτο χωριό έως το τελευταίο και πιο απομακρυσμένο άκρο της. Ακόμη και εκεί, που δεν φτάνει το αυτοκίνητο ή η μηχανή και που χρειάζονται ώρες πεζοπορίας. Η υποτιθέμενη «ταλαιπωρία» είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε αποζημιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ήδη από το πρώτο καρέ.

Τι πρέπει να έχει κάθε ταξιδιωτική φωτογραφία για να θεωρηθεί καλή, επαγγελματική;
Εκτός από τα τεχνικά μέρη (πλαίσια, φως, γωνία λήψης), χρειάζεται το πιο βασικό: Θέμα. Και αυτή ενδεχομένως να είναι και η ειδοποιός διαφορά του επαγγελματία φωτογράφου από τον ερασιτέχνη. Ότι έχει την ικανότητα να «βλέπει» θέματα εκεί που οι άλλοι απλά τα προσπερνούν…

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες δυσκολίες αυτού του είδους ρεπορτάζ που υπηρετείς σε σχέση με άλλα είδη;
Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν μία από αυτές τις ιδιαίτερες δυσκολίες και κατ’ επέκταση όλοι οι «αστάθμητοι παράγοντες» που προκύπτουν από αυτές. Καθυστερήσεις, αναβολές, ακυρώσεις. Το μυστικό όμως είναι να τα αντιμετωπίζεις πάντα με χιούμορ και καλή διάθεση.

Τι σου έδωσε όλα αυτά τα χρόνια το επάγγελμα σου και κατά πόσο σε διαμόρφωσε-άλλαξε;
Χιλιάδες καρέ, συγκινήσεις, περιπέτειες, αναμνήσεις αλλά και δυνατές και αληθινές φιλίες με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα. Εξάλλου, η ομορφιά κάθε τόπου κρύβεται και στην ομορφιά των ανθρώπων του.

Υπάρχουν κάποια tips για εμάς που δεν είμαστε επαγγελματίες φωτογράφοι ώστε οι φωτογραφίες που βγάζουμε στα ταξίδια μας να βγαίνουν καλύτερες;
Επίσημη «συνταγή» για καλές φωτογραφίες νομίζω πως δεν υπάρχει. Εν δυνάμει όλοι μπορούμε να γίνουμε ή είμαστε «επαγγελματίες» φωτογράφοι. Η μοναδική ίσως συμβουλή που θα έδινα, είναι να φωτογραφίζουμε με βάση το συναίσθημα και αφουγκραζόμενοι την ενέργεια που αποπνέει κάθε σημείο που βρισκόμαστε. Με άλλα λόγια μια φωτογραφία δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα στενά περιθώρια ενός κάδρου, αλλά να είναι κάτι παραπάνω από αυτό…

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το φωτογραφικό-ταξιδιωτικό ρεπορτάζ;
Να καταθέτει μέσα από τις φωτογραφίες του την προσωπική του σφραγίδα. Να έχει την δική του οπτική και αισθητική. Να μπορεί να βλέπει και πίσω από αυτά που δεν φαίνονται. Με άλλα λόγια να είναι ένας μικρός «καταγραφέας στιγμών».

Αληθεύει ότι το φως στην Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη μαγεία κι ομορφιά;
Θα έλεγα πως ναι και ειδικά στις Κυκλάδες. Το φως διαχέεται με τέτοια αρμονία ώστε όπου και να γυρίσεις το βλέμμα, υπάρχει ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό θέμα. Μια μικρή λεπτομέρεια που αξίζει το «κλικ» σου.

Ποια θεωρείς ως την πιο φωτογενή περιοχή της χώρας;
Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσω. Ωστόσο, παραδέχομαι πως η «εμμονή» των φωτογράφων για την Σαντορίνη μόνον τυχαία δεν μπορεί να είναι. Στα δικά μου μάτια, βέβαια ιδιαίτερα φωτογενής είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κύθνος. Όσες φορές και αν φωτογραφίσω το ίδιο σημείο-ακόμη και την ίδια ώρα, την ίδια εποχή, ποτέ δεν είναι το ίδιο. Πάντα με εκπλήσσει ευχάριστα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Τι να περιμένουμε από σένα;
Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσω τα ταξίδια μου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό… φωτογραφίζοντας!

Νέο προϊόν

9 ακόμα καταχωρήσεις στην ίδια κατηγορία:

To top